Проекти

Някои от проектите, които сме реализирали за нашите клиенти.

Пътна инфраструктура в София

През 2011 и 2012 година бяхме ангажирани със заснемане на големи нови инфраструктурни проекти – южната дъга на околовръстното и кръговото към Драгалевци, пътния възел в началото на магистрала Люлин, тръбата на надземното метро покрай Интерпред, кръговото на бул. Драган Цанков и бул. Ситняково и доста други… Често пъти се налагаше да реагираме за снимки в рамките на 24 часа. Както обикновено, използвахме нашата техника за снимане от балон с хелий – бърз и безопасен начин да изпълним задачата.


Завод Аурубис

„Аурубис България“ е медодобивен завод на германската компания „Аурубис“. Самото производство не е от най-безопасните места – наложи се да се движим между инсталациите със защитно облекло. Изпусканите от комините газове прави невъзможно снимането от вертолет, поради опасност екипажът да не бъде обгазен. Нашата технология за вдигане само на снимачната техника от балон с хелий и нейното управление от земята бе единствения безопасен начин да изпълним задачата. Прекарахме на обекта един цял ден, за да използваме различното осветление в сутрешните и следобедните часове. Заснехме всички инсталации от 100-150 метра височина. Особено ефектни са панорамите снимки.

Брамак

Брамак e добре известна фирма на нашия пазар. В продължение на няколко години маркетинговият отдел бе правил неуспешни опити да заснима някои от реализираните покривни конструкции. За да бъдат показани в най-добрия си вид, покривите трябва да бъдат снимани от малка височина. Изискването на възложителите да се вижда отчетливо всяка керемида автоматично елиминираше използването на вертолети и делтапланери. Единствено нашият балон с хелий позволи безшумно и без сътресения да документираме всеки детайл от покривната конструкция. Успяхме да заснемем дори покрива на Журналистическия факултет в центъра на София под снижаващите се самолети по трасето към летището. Отне ни една седмица да изпълним поръчката, тъй като обектите бяха разпръснати в цяла България, по Северното и Южното Черноморие, като стигнахме и до манастира в село Устрем, Елховско. Всички снимки бяха изпълнени с балон. Единствено покривите на Клисурския манастир бяха направени с хвърчило поради излезлия силен вятър.

Бизнес парк София

Бизнес Парк София е най-големият офис-парк в Югоизточна Европа, състоящ се от 35 сгради. Формата на парцела е г-образна и предполага снимане в обедните и следобедните часове. Заданието бе да направим панорамни снимки от няколко възможни ъгъла, които след това да бъдат използвани за изработването на сайт. При таза задача основната трудност бе да изберем много точно височината на снимане. При по-голяма височина пред нас се разкриваха безкрайните на бетони на блоковете в Младост. При по-ниска височина сградите от парка се наслагваха една върху друга. Вятърът непрекъснато сменяше посоката и силата си. От яркото слънце се получаваха плътни сенки на сградите. Поради краткото време за изпълнение и дългата слънчева седмица, нямахме възможност да изчакаме по-подходящи атмосферни условия.

Строеж на Мол „Галерия” във Варна и Стара Загора

Свикнали сме снимките, които правим, да бъдат красиви. В това задание красотата остана на заден план – целта беше документиране на етап от строителството на Мол „Галерия” във Варна и Стара Загора. Поради срокове, спуснати от централата в чужбина, трябваше да снимаме двата обекта само за два дни, считано от утре. Дали времето е слънчево или не нямаше никакво значение. В Стара Загора имахме късмет – чакаше ни тихо и слънчево време, но във Варна вятърът ту се носеше на бурни пориви, ту притихваше до слаб бриз, а в края на сесията заваля дъжд. Строящият се Мол се оказа точно под трасето на снижаващите се към летище Варна самолети. Решихме да не рискуваме и вдигнахме балона само но 100 м височина. Тъй като обектът не е много висок и разположен върху компактен парцел, тази височина бе достатъчна. Част от поръчката бе и заснимане на кратки видеоклипове.

БлекСийРама Голф и Вили / BlackSeaRama Golf

В БлекСийРама попаднахме със задачата да снимаме редицата от вили надвесили се над морския бряг между Балчик и Каварна. Зад тях се простираше професионално голф игрище с 18 дупки,  дълго около километър. Когато вдигаме балона с хелий, той е привързан с тънко въже. Макарата, която обикновено използваме, е с 200 м въже. Разгънахме го докрай. За първи път снимахме такъв терен. Искаше ни се да вдигнем апарата още по-нагоре, но въжето свърши. Снимките обаче се оказаха добри, макар и да работихме на сляпо. На тази височина не се вижда какво снима апарата затова правихме пълни 360 градусови панорами с различно навеждане на обектива. Снимахме игрището от двата края. В кадъра със сградата на голф-клуба и амфитеатъра свалихме балона на 40 м височина за да не снимаме само покрива на сградата. Използваната от нас панорамна технология позволи да покажем цялото игрище и морския бряг в един кадър.

Атия ризорт

Проектът имаше за цел да се снима терен, върху който да се вградят архитектурни 3D проекти на бъдещите сгради. Другата задача на снимките бе да се покаже близостта на парцела до морския бряг. На няколко километра от мястото се намира селскостопанското летище на Равна гора. Затова използвахме двуместен делтапланер. В рамките на 1 час направихме няколко кръга на различна височина. Използвахме апарат Canon 5D като снимахме във всички възможни посоки.

Маунтийн лейк / Mountain lake

Зимата не е най-подходящия сезон за въздушна фотография, освен ако не трябва да покажете комплекс в ски-курорт. Възложителят бе собственик на новопостроеното селище Маунтийн лейк, разположено близо до едно от Смолянските езера. Целта на снимките бе да се покаже местоположението му на фона Родопите и близостта до езерото. Вилите в селището бяха около 4 етажа, разположени на неголям парцел. Височината от 80 м. бе напълно достатъчна да се покаже целия комплекс и замръзналото езеро в дъното. Направихме снимките от трите възможни посоки. Освен втвърдения от студа гумен маркуч за хелий и червените носове, снимането премина перфектно само за 2 часа.

Хотели по Южното Черноморие

По поръчка на издателство „Изкуство” направихме серия от снимки на Южното Черноморие и хотелите по него – от Свети Влас до Ахтопол. Задачата бе подходяща за вертолет или малък самолет. Спряхме се на един двуместен малък самолет, базиран на летището в Приморско. Излетяхме в 9.00 часа под учудените  погледи на пасящи до пистата крави. По права линия стигнахме до Свети Влас и оттам поехме надолу, следвайки извивките на бреговата линия. Летяхме на 200 м. височина. Времето бе перфектно, с добра видимост. За по-малко от 2 часа преминахме по цялото трасе, като заснехме повече от 2000 кадъра с Canon 5D.  След като прегледахме всички снимки се оказаха някои пропуски от снимачния план. Наложи се ново снимане в района на Слънчев бряг. Този път използвахме моторен делтапланер, оборудван като хидроплан за да може да излита направо от морето. С него можеше да летим по-ниско на височина 100 м.

Винарна Лозина

Винарната Лозина е кацнала на един хълм в землището на Ахелой. Амбициозните собственици бяха посадили няколко лозови масива около нея. Посоката за снимане бе само една, така че да се виждат двата масива и сградата на винарната. Вдигнахме балона на 50 и 100 м. Вятърът смени няколко пъти посоката си и така успяхме да направим снимките от различни ъгли без да сме мръднали от колата.

Sunny Beach Apartments

Слънчев бряг не е нашето място за почивка. Въпреки голямото презастрояване се оказа, че има още свободни парцели. Проектът предвиждаше изграждането на 10-етажен хотел. Бъдещите собственици искаха снимки на терена от различни ъгли за вграждане на архитектурен 3D модел. Интересна идея бе в сайта на хотела да се покаже как се вижда морето от прозорците на всеки етаж, започвайки от третия етаж нагоре. За целта разграфихме въжето и го развивахме и до височината на всеки етаж.

Язовири

Най-приятната поръчка, която сме получавали. Тя бе свързана с издаването на календар, озаглавен „Водни огледала”. Всеки язовир бе един снимачен ден. Обикаляхме язовирите от всички възможни страни – с кола, пеша и веднъж дори с колела. Язовир „Студен кладенец” снимахме от лодка. Снимахме от всички възможни височини, като правехме почти винаги кръгови панорами. От тях изрязвахме най-добрата отсечка. През цялото време не престанахме да се възхищаваме на неповторимите български хубости.