Проекти

От 2006 година изпълняваме поръчки за въздушна фотография, като винаги използваме най-подходящата и актуална технология към момента. По-долу ще видите малка част от проектите, които сме реализирали за нашите клиенти. За повече информация и цени, вижте главната страница.

Кремиковци 360 градуса

Във връзка с освобождаването на терени на територията на бившия завод Кремиковци, направихме една т. нар. пълна панорама от локацията. Тя позволява интерактивно разглеждане във всички посоки. Заснето с дрон DJI Mavic 2 Pro.

Пътна инфраструктура в София

През 2011 и 2012 година снимахме за Столична община големи инфраструктурни проекти – южната дъга на околовръстното и кръговото към Драгалевци, пътния възел в началото на магистрала Люлин, тръбата на надземното метро покрай Интерпред, кръговото до телевизионната кула и други. Снимахме от балон с хелий, време за реакция – 24 часа.

Завод Аурубис

„Аурубис България“ е медодобивен завод – производството не е от най-безопасните места – наложи се да се движим между инсталациите със защитно облекло. Прекарахме на обекта цял ден, за да използваме различното осветление в сутрешните и следобедните часове. Заснехме всички инсталации от 100-150 метра височина. Снимахме от балон с хелий.

Брамак

Брамак e добре известна фирма на нашия пазар. За да бъдат показани в най-добрия си вид, покривите трябва да бъдат снимани от малка височина. Изискването на възложителите бе да се вижда отчетливо всяка керемида – това елиминира използването на вертолети и делтапланери. Единствено нашият балон с хелий позволи безшумно и без сътресения да документираме всеки детайл от покривната конструкция. Успяхме да заснемем дори покрива на Журналистическия факултет в центъра на София под снижаващите се самолети по трасето към летището. Отне ни една седмица да изпълним поръчката, тъй като обектите бяха разпръснати в цяла България, по Северното и Южното Черноморие, като стигнахме и до манастира в село Устрем, Елховско. Всички снимки бяха изпълнени с балон. Единствено покривите на Клисурския манастир бяха направени с хвърчило поради излезлия силен вятър.

Бизнес парк София

Заданието бе да направим панорамни снимки от няколко възможни ъгъла, които след това да бъдат използвани за изработването на сайт. При таза задача основната трудност бе да изберем много точно височината на снимане. При по-голяма височина пред нас се разкриваха безкрайните блокове в Младост. При по-ниска височина сградите от парка се наслагваха една върху друга. Вятърът непрекъснато сменяше посоката и силата си. От яркото слънце се получаваха плътни сенки на сградите.

Строеж на Мол „Галерия” във Варна и Стара Загора

Целта беше документиране на етап от строителството на Мол „Галерия” във Варна и Стара Загора. Поради срокове, спуснати от централата в чужбина, трябваше да снимаме двата обекта само за два дни, считано от утре, като и на двете места времето не беше с нас. Част от поръчката бе и заснимане на кратки видеоклипове.

БлекСийРама Голф

В BlackSeaRama Golf работихме със задачата да снимаме редицата от вили надвесили се над морския бряг междчу Балчик и Каварна. Снимахме с балон с хелий от максималната му височина, 200 метра. На тази височина не се вижда какво снима апарата затова правихме пълни 360 градусови панорами с различно навеждане на обектива. Снимахме игрището от двата края. В кадъра със сградата на голф-клуба и амфитеатъра свалихме балона на 40 м височина за да не снимаме само покрива на сградата. Използваната от нас панорамна технология позволи да покажем цялото игрище и морския бряг в един кадър.

Атия ризорт

Проектът имаше за цел да се снима терен, върху който да се вградят архитектурни 3D проекти на бъдещите сгради. Другата задача на снимките бе да се покаже близостта на парцела до морския бряг. Използвахме двуместен делтапланер. В рамките на 1 час направихме няколко кръга на различна височина. Използвахме апарат Canon 5D като снимахме във всички възможни посоки.

Маунтийн лейк

Зимата не е най-подходящия сезон за въздушна фотография, освен ако не трябва да покажете комплекс в ски-курорт. Възложителят бе собственик на новопостроеното селище Mountain lake, разположено близо до едно от Смолянските езера. Целта на снимките бе да се покаже местоположението му на фона Родопите и близостта до езерото. Височината от 80 м. бе напълно достатъчна да се покаже целия комплекс и замръзналото езеро в дъното. Направихме снимките от трите възможни посоки.

Хотели по Южното Черноморие

По поръчка на издателство „Изкуство” направихме серия от снимки на Южното Черноморие и хотелите по него – от Свети Влас до Ахтопол. Използвахе двуместен малък самолет, базиран на летището в Приморско. Летяхме на 200 м. височина. За по-малко от 2 часа преминахме по цялото трасе, като заснехме повече от 2000 кадъра с Canon 5D.  След като прегледахме всички снимки се оказаха някои пропуски от снимачния план. Наложи се ново снимане в района на Слънчев бряг. Този път използвахме моторен делтапланер, оборудван като хидроплан за да може да излита направо от морето. С него можеше да летим по-ниско на височина 100 м.

Винарна Лозина

Винарната Лозина е кацнала на един хълм в землището на Ахелой. Амбициозните собственици бяха посадили няколко лозови масива около нея. Посоката за снимане бе само една, така че да се виждат двата масива и сградата на винарната. Вдигнахме балона на 50 и 100 м.

Sunny Beach Apartments

Въпреки голямото презастрояване в Слънчев бряг се оказа, че има още свободни парцели. Проектът предвиждаше изграждането на 10-етажен хотел. Бъдещите собственици искаха снимки на терена от различни ъгли за вграждане на архитектурен 3D модел. Интересна идея бе в сайта на хотела да се покаже как се вижда морето от прозорците на всеки етаж, започвайки от третия етаж нагоре. За целта разграфихме въжето и го развивахме и до височината на всеки етаж.

Хотел Метрополитан, София

Metropolitan Hotel е на възлово място в София – на кръстовището за летището. Този аспект, а и цялостната му ситуация, бяха цел на поръчката, която получихме.

и още много други проекти…!