Технология и цени

През 2006-та година започнахме с наемане на малък самолет, моторен делтапланер и вертолет за снимки на курортните селища по Черноморието. Успоредно с това се сдобихме с 15 метрова разтегаема мачта и 6 метров монопод. След това разширихме услугата, като закупихме балон с хелий, а от 2014 година пуснахме в експлоатация и нашия нов дрон (хексакоптер).

Цени

Снимки с хексакоптер Снимки с балон Снимки с хеликоптер
Без начална такса 200 лева за всяко пълнене на балона с хелий, което позволява заснемане на неограничен брой обекти в рамките на деня 1500-2000 лева на час наем на машината и пилота, като се плаща и времето за стигане до обекта и връщане, а минимумът е 2 летателни часа.
Без комисионна и застраховка за фотографа. Комисионна и застраховка на фотографа, който ще лети.
200 лева за първи кадър, 100 лева за всеки следващ харесан от вас кадър; 200 лева за панорамни кадри; 500 лева за 360-градусови панорами Цена за самите снимки, според техния брой и размер, започва от 200 лева на снимка
Възможност за реакция в рамките на 24 часа след заявка Възможност за реакция в рамките на 3-4 дни след заявка Минимум 10 дни предварителна заявка, като е възможно да няма летателен прозорец до 1 месец
Всички цени са без ДДС. Можем да издадем и опростена фактура.

Хексакоптер

Хексакоптерът е малък радио управляем летателен апарат. Това е най-модерният и достъпен метод за въздушно заснемане. Позволява бързо време за реакция и изключително скоростно заснемане на всякакви обекти.
Хексакоптер от Микрокоптер

Някои от предимствата на работата с хексакоптер спрямо делта- или парапланери и безмоторни самолети:

  • Позволява снимане на малки височини в гъсто застроени населени места, където не е разрешено за други летателни средства
  • Може да се издига на височини от 10 до 300 метра, като най-интересни са височини до 100 м, защото при тях не е възможно снимане по друг начин
  • Снимка от по-малка височина позволяват кадърът да включва повече от фасадата на сградата, докато снимките от делта-планер в населени места  включват предимно покриви, което рядко е търсен ефект
  • Разбира се, хексакоптерът позволява и снимки от големи височини за мащабни обекти, като терен за строеж на селища, земеделски парцели, снимки за кадастър…
  • Тъй като хексакоптерът е относително неподвижен във въздуха, това дава възможност за панорамни снимки и 360-градусови панорами, които се правят много трудно от подвижно летателно средство

Към самият хексакоптерът е прикачена конзола със серво мотори и фотоапарат (20MP APS-C матрица). Моторите позволяват да ориентираме камерата в желана от нас посока и да снимаме в избран от нас момент. Фотоапаратът има матрица с качеството на полу-професионален огледално-рефлексен апарат, снимките са с 57MB некомпресиран размер, а снима и Full HD видео.

Балон с хелий

balloonsofiaБалонът представлява полиуретанова сфера, която се пълни с няколко кубически метра хелий и може да издига около килограм и половина тегло на височина до 200 метра.

Основното му предимство пред хексакоптера е възможността да остава във въздуха много дълго време – часове на ред, до цял снимачен ден.

Това позволява заснемане на конкретни моменти от продължителни събития, като рали, парад, фестивали и концерти на открито… Така е възможно да се уловят например преминаването на всеки състезател през избрана точка по трасето в продължение на цялото състезание или излизането на всеки изпълнител на сцената.

Хвърчило

Снимки с хвърчило пред НДКСнимането от хвърчило е алтернатива при силен вятър. Във ветровито време не е възможно вдигане на хексакоптер или балон, но ако задължително снимката трябва да се направи в този момент – тогава ползваме хвърчилото. То иска постоянен насочен вятър, за да се издигне и да стои стабилно. В градски условия е много трудно снимането с хвърчило, тъй като вятърът се променя внезапно като сила и посока. За сметка на това често пъти сред природата има удачни условия, а и хвърчилото се събира в по-голям джоб и вдигането му не иска инвестиция в хелий!

Мачта – 15 метра

Мачтата е стабилна телескопична метална конструкция с три крака за опора. В сгънат вид е дълга 3 метра, което позволява лесно транспортиране. Бързо се разгъва и монтира на нужното място. Апаратът стои на върха на мачтата, върху моторизирана глава, която позволява дистанционно въртене по X и Y. От земята (чрез кабелна връзка и лаптоп) се контролират също настройките на апарата, гледната точка и самото снимане.

Дори малката височина от няколко метра може да промени значително един кадър. Сравнете тези две снимки:

Кадър от мачта, 2 м височинаКадър от мачта, 12 м височина

Правени са на оживено място в центъра на София. Лявата е снимана от ръка, или височина около 1.8 метра, докато дясната е направена от мачтата, разгъната на 12 метра. Очевидно е, че кадърът в дясно има много по-малко перспективни изкривявания, не гледаме вече от долната страна на терасите и сградата изглежда по-естествено. По-високата гледна точка позволява да се избегне и проблема с навалицата от хора и автомобили.

Предимствата на снимките от мачта:

  • най-явното предимство е точно и стабилно позициониране на избрана локация – дори балонът, който е относително неподвижен в тихо време, не може да осигури такава стабилност и снимане при най-различни атмосферни условия или по-лошо осветление
  • възможност за използване на професионални фото и видео камери за снимките (и монопод, вижте по-долу), което гарантира високо качество на кадрите, дори и за нощни снимки
  • идеална е за снимане на фасади, малки офис сгради, вили, дворове, публични събития и всякакви случаи, в които е нужна малко по-висока гледна точка
  • мачтата има 15 метра максимална височина (3 метра минимална), като има възможност да се разгъва на 12, 9 и 6 метра
  • само 4 квадратни метра нужна площ за разгъване на опорните крака

Монопод – 6 метра

Освен мачтата, разполагаме и с телескопичен монопод, който е специално изработен от нас самите. Той е лек, компактен и представлява бърза и лесна алтернатива на мачтата, с ограничени способности, разбира се.

Снимането става дистанционно и безжично. Тъй като апаратът е на няколко метра над земята, фотографът определя посоката и ъгълът на снимане по усет. Правят се няколко кадъра като дубли и след това се избират най-добрите.

Монопод над рекаМного подходящ е за снимки сред природата и пейзажи, където е трудно да се превози и монтира мачтата. Тъй като моноподът е сгъваем и лек, лесно може да се взема на преходи и по-трудно достъпни места. Също така може да се използва и хоризонтално, за постигане на иначе невъзможни кадри, като например снимката над този водопад, направена с монопод, поставен напречно на реката, като фотографът стои на брега и протяга над реката статива , на който е прикрепен фотоапарата.

Ето и друг пример, в който можете да сравните два кадъра. Левият е сниман от ръка (1.8 метра), а дясният е направен с монопод от около 4 метра височина. Вижда се по-добрата планова разработка в хълмовете в далечината, по-ясно е видим и потокът, който минава зад дървото, както и неговите извивки. Като цяло кадърът става по-внушителен.

Кадър от ръкаКадър от 4 метра височина

Моноподът позволява и снимане на последователни кадри с цел съшиване на панорамни изображения в последствие, което е най-бързият и лесен начин за обхващане на една широка сцена от висока гледна точка.

Други услуги

Имаме опит с наемане и снимки от професионален фотограф от самолет, хеликоптер и делтапланер тандем. По този начин сме заснели стотици въздушни кадри на северното и южното черноморие – от Калиакра, Балчик и Албена, през Св. Влас и Слънчев Бряг, до Приморско, Китен и Синеморец.

Снимките от летателно средство позволяват по-точно кадриране и използване на по-професионална техника (големи камери и обективи). Това е подходящо решение в случаи, когато е нужно да се покрие голям терен за кратък период от време, да се снима от голяма височина или да се обиколят много обекти в рамките на един ден.

Обратната страна на медала е значително по-високата цена за заснемане, както и транспортни разходи. Също така полетите на самолети и хеликоптери са ограничени в определени коридори и са забранени на малка височина, особено над населени места.